Blog

Brian Bilston poetul laureat de pe Twitter

Costa Book Awards a făcut un anunț enigmatic: un scriitor misterios care își publica poeziile pe  platforma Twitter, cunoscut sub numele de „Banksy of poetry” , asta pentru că semna cu pseudonimul Brian Bilston, a fost nominalizat la categoria Romanul de debut

Conform jurnaliștilor de la The Independent și The Telegraph romanul Diary of Somebody care aparține unui utilizatorenigmatic de pe Twitter (îl găsiți la adresa
https://twitter.com/brian_bilston iar aici este blogul lui
https://brianbilston.com/), a fost nominalizat în acest an de către cei de la Costa Book Award (Premiile Costa Book) la categoria Cel mai bun roman de debut.

Acest utilizator, cunoscut ca „Bansksy of poetry”, fiindcă și-a păstrat anonimatul și semna cu „Brian Bilston ” își publica poeziile pe Twitter a avut un succes rapid, adunând într-o scurtă perioadă de timp, câteva zeci de mii de urmăritori, astăzi numărul urmăritorilor este de aproximativ 70.000, care pentru un utilizator care postează în general poezie, este foarte mare. La fiecare poezie primește peste o mie de like-uri.

Brian Bilston, conform celor de la Telegraph, a declarat că şi-a creat cont pe Twitter pentru a știi tentințele mondene și subiectele zilei, că şi-a ales un pseudonim și că s-a folosit de de o fotografie veche, un bărbat fumând o pipă, pentru aș păstra libertatea și posibilitatea de a comenta și posta texte neîngrădite de barierile conform bunelor maniere.

Brian Bilston are 49 de ani și aproape 70 de mii de urmăritori pe Twitter, iar conform ziariștilor de la BBC, nu și-a dorit niciodată să ajungă poet, conform declarațiilor lui date la Press Association, poetul „este cineva intens, serios, genul de persoană în compania căreia nu ai dori să rămâi blocat într-o bucătărie, la o petrecere”

Poemele lui subtile au avut un succes neaşteptat, astfel a intrat în atenția editorilor și i-au publicat un volum cu poezii strânse de pe Twitter, Brian Bilston debutează în anul acesta cu romanul „Diary of a Somebody”.

 

 

Membrii juriului de la categoria Cel mai bun roman de debut au afirmat că romanul lui Brian Bilston, Diary Of A Somebodyironizează cu subtilitate viaţa cotidiană de la colectarea gunoiului, până la subtilităţile unei lumi dedicate poeziei. Afectuos, comic şi original.”

În romanul „Diary of a Somebody”, personajul principal este un bărbat care trăiește cu convingerea că dorința pusă în trecerea dintre ani se va împlini și că va scrie în fiecare zi câte o poezie și aceste poezii îi va schimba viața în bine și va atrage atenția unor editori care îi va publica o carte….

După cum am mai spus, Brian Bilston a fost nominalizat cu romanul Diary Of A Somebody de către  Costa Book Award  la categoria Cel mai bun roman de debut.

 Premiul Costa Book Awards este foarte important deoarece , încă de la înființarea premiului în anul 1971 (premiul s-a numit inițial Whitbread Literary Awards, apoi în perioada 1985 și 2006, premiul s-a numit Whitbread Book Awards, când a împlinit 35 de ani, adică în 2006, lanțul de cafenele Costa a devenit sponsorul
principal al premiului și normmal devenit Costa Book Awards – relația dintre o carte bună și o cafea excelentă), fiindcă deși au voie să participe doar scriitori englezi și irlandezi, cărțile premiate crează modele literare la nivel internațional.

Premiul este foarte popular și pentru faptul că scriitori premiați la cele 5 categorii, primesc o sumă importantă de bani – anul acesta premiul are o valoare de 5.000 de lire sterline.

Dar nu numai premiile bănești au contat în câștigarea notarității din ziua de azi, a contat și faptul că acest concurs a fost și este foarte dinamic și foarte atent și la dorințele cititorilor, astfel în 1985 a fost introdus pentru prima dată premiul Cartea anului (cea mai bună carte dintre cărțile câștigătoare la cele cinci categorii), în 2012
sponsorul a introdus Premiul Costa pentru Proză scurtă.

 

Iată lista nominalizărilor pentru cele 5 categorii ale premiului Costa:

 Cel mai bun roman de debut 

      • Diary of Somebody – Brian Bilston (Picador)
      • Queenie – Candice Carty-Williams (Trapeze)
      • The Confessions of Frannie Langton – Sara Collins (Viking)
      • The Other Half of Augusta Hope – Joanna Glen (The Borough Press)

Cel mai bun roman

      • Middle England – Jonathan Coe (viking)
      • Confession with Blue Horses – Sophie Hardach (Head of Zeus)
      • Starling Days – Rowan Hisayo Buchanan (Sceptre)

      • Shadowplay – Joseph O’Connor (Harwill Secker)

Cea mai bună carte biografică

      • On Chapel Sands: My mother and other missing persons – Laura Cumming (Chatto & Windus)
      • The Volunteer: The True Story of the Resistance Hero who Infiltrated Auschwitz – Jack Fairweather (WH Allen)
      • In Extremis: The Life of War Correspondent Marie Colvin – Lindsey Hilsum (Chatto & Windus)
      • The Making of Poetry: Coleridge, the Wordsworths and Their Year of Marvels – Adam Nicolson (William Collins)

 

Cel mai bun volum de poezii

      • Surge – Jay Bernard (Chatto & Windus)
      • Fleche – Mary Jean Chan (Faber & Faber)
      • The Mizzy – Paul Farley (Picador)
      • Rekless Paper Birds – John McCullough (Penned in the Margins)

 Cea mai bună carte pentru copii

      • Asha & the Spirit Bird – Jasbinder Bilan (Chicken House)
      • Crossfire – Malorie Blackman (Penguin Books)
      • In the Shadow of Heroes – Nicholas Bowling (Chicken House)
      • Furious Thing – Jenny Downham (David Fickling Books)

Câștigătorii vor fi anunțați pe 6 ianuarie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *